Trà Tân Cương považuju za skrytý klenot vietnamských večerek a tržnic. Pokud víte, jak si jej připravit, je to lahoda, která dokáže pořádně „nakopnout“. Přečtěte si, jak na něj.
Možná občas nakupujete ve vietnamských večerkách. Anebo navštěvujete vietnamské tržnice. Pokud dobře koukáte, objevíte známý čaj z Vietnamu s nápisem Trà Nằm Sao.
Zelený čaj ze severu Vietnamu za pár kaček
Čaj pochází z provincie Thái Nguyên, přesněji od vesnice Tân Cương v severním Vietnamu. Výrobcem je Hoang Binh. Je velice silný a obsahuje dost kofeinu. Patří mezi kvalitní vietnamské čaje, má solidní říz a parádní hořký aftertaste, hlavně v případě, když pořádně „napálíte“ výluh. A to mají Vietnamci právě rádi.
100gramové balení se dá pořídit už za 30 korun. Dostupná bývají rovněž větší a cenově výhodnější balení, hlavně na tržnicích. Jednou jsem sehnal půlkilogramové pytle.
Zelený čaj z Thái Nguyên řadím mezi své největší čajové „nakopávače“. Pro každodenní svěží start dne jsou ideální. Postaví vás na nohy i po probdělé noci.
Na českém trhu bývají k dostání dvě varianty – 3hvězdičková Trà Ba Sao v průhledném obalu a lepší 5hvězdičková Trà Nằm Sao.
Jasmínový a lotosový
Čaj existuje i v jasmínové verzi Chè nhài. Ten mi osobně moc nechutná, přijde mi příliš „navoněný“. Ale vám třeba chutnat bude.
K mání je také lotosový Chè hoa sen. Ochucené varianty bývají zhruba o desetikorunu dražší, produkuje je Hoang Long. Lotosový bývá v současnosti už i vakuovaný.
Vyrazte na lov k Vietnamcům, vybavte se fotkou
Na českých e-shopech tento čaj ve 100g balení pořídíte někdy i o 50 či více korun dráž. Vyplatí se proto vyrazit do vietnamských večerek a zapátrat. Užijete si u toho spoustu legrace. Vybavte se raději fotografií čajového pytlíku, prodavači pak hned pochopí, co po nich chcete. Já mám fotku uloženou v mobilu a v případě potřeby ukazuju obsluze obchodu.
„Pane, to moc hořké!“
Mladí Vietnamci tento čaj už zpravidla nepijí, je na ně moc hořký. Je lepší ptát se spíš starších Vietnamců.
Při dotazu na tento čaj jsem se u Vietnamců žijících v Česku setkal vždy s úsměvem. Někdy jsem slyšel „Ne pane, není, moc nebeleme, ale to je náša čaj!“ nebo „To moc hořký, mně nechutná to.“
Když jsem po nějaké době čaj v jednom zaprášeném regálu obchodu objevil, vzal jsem k pokladně rovnou 6 balení. Vietnamec u kasy si něco datloval na mobilu, ale poté, co uviděl můj nákup, mu vypadly skoro oči z důlků. Pronesl něco jako slova uznání a dotaz „Umí pane připravit to?“
Jindy jsem zase ve večerce slyšel odpověď „Nemáme, ale počkej.“ Vietnamec vytáhl zpod pultu igelitový sáček plný čajových lístků. Odsypal mi zadarmo. To už se mi stalo dokonce dvakrát, jednou ve večerce v uličkách Prahy, podruhé v Turnově.
Jak si zelený Trà Tân Cương připravit?
Základní způsoby jsou asi dva. Pro přípravu všech zelených čajů doporučuji raději měkkou vodu. Jejich chuť pak mnohem lépe vynikne. Ohledně výběru správné vody mrkněte na článek
Voda základ života. Čaje také.
A) Povietnamsku – super silný!
Pokud chcete zažít čaj takový, jak jej pijí Vietnamci, připravte si jej stejně jako oni. Stačí se vlastně držet návodu na čajovém sáčku.
- Nahřejte si nádobí – konvičku i čajové šálky.
- Přivoňte k nahřátým čajovým lístkům.
- Na 150 ml výluhu použijte 3–5 gramů čaje, nasypte do nahřáté konvičky.
- Zalijte vroucí vodou.
- Nechte vyluhovat 5 minut.
- Hotovo, ochutnejte. Uááá!
Takto připravený čaj je super silný a velice hořký. Myslím, že by probral i mrtvolu. Pro české jazýčky takřka nepitelný, pouze pro velice odolné čajomilce!
To je ostatně asi také důvodem, proč Čechové tento čaj neumí pít, a někdy se vám budou dokonce posmívat, co to pijete či sháníte.
Tuším, že mnoho lidí, při pohledu na cenovku, si už tento čaj u Vietnamců někdy koupilo a připravilo podle návodu. Je možné, že tak učinili pouze jednou, zbytek asi letěl do koše. Jaká škoda.
Možná je to i důvod, proč se Tân Cương někdy špatně shání. Dřív byl k dostání skoro v každé vietnamské večerce, ale dnes už jej Vietnamci do regálů moc nedávají. Pozitivní na tom však je, že cenovka je parádní. 100 gramů kvalitního zeleného čaje za 30 Kč asi v Čechách nikde nekoupíte.
B) Počínsku – ideál pro tuzemské jazýčky a lahodné vychutnání
Pokud se bojíte super silné chuti, doporučuji mnohem jemnější způsob. Obdobně se připravují i japonské či čínské zelené čaje.
- Nahřejte si nádobí – konvičku i čajové šálky.
- Na 150 ml výluhu použijte 3–5 gramů čaje, nasypte do vyhřáté konvičky.
- Přivoňte si k nahřátým čajovým lístkům.
- Zalijte vodou o teplotě cca 80 °C, třeba tou, která jako vroucí posloužila pro nahřátí čajového nádobíčka, což ji o těch asi 20 °C ochladilo.
- Nechte luhovat – maximálně pouze 1 minutu! Možná i méně. Pak hned nálev slijte do druhé konvičky nebo rovnou do šálků.
- Čaj zalévejte opakovaně, jde to klidně i 5×, někdy vícekrát.
- Při každém dalším nálevu luhovací čas prodlužte o 30 sekund, takže asi takto:
- nálev – 30–60 sekund
- nálev – 1:30
- nálev – 2 minuty
- nálev – 2:30
- nálev – 3 minuty
- nálev – 3:30 a tak dále
-
Doporučuju, přibližně od 3. nálevu, zvyšovat i teplotu vody. Poslední výluhy zalijte klidně vroucí vodou.
Na zdraví!
Napište mi na Čajomilcův Facebook k příspěvku, jak vám Trà Tân Cương chutná.
Na fotce níže je obří čajová konvice v čajové společnosti v Tân Cương.
Foto: Čajomilec.cz
Foto konvice: Joel Bradshaw
Creative Commons CC0 1.0 Universal Public Domain Dedication.