Už ta vůně čaje po otevření nádherné kartonové krabičky a následném rozstřihnutí oranžového vakuovaného sáčku! Kvalitu modrozeleného thajského speciálu vidím na první pohled. Pečlivě svinuté lístky a mezi nimi drobná kvítka osmanthu. Voňavý oolong pochází z provincie Chiang Rai, okresu Mae Lao v Thajsku.
0 až 50 vteřin, 80 °C
Tuzemský prodejce čaje Zdeněk Nepustil (Dobré čaje.cz) na svém webu doporučuje první nálev luhovat 30 až 50 vteřin při teplotě okolo 80 °C, postupně zvyšovat a prodlužovat. Poslechnu ho.
Návrat do botanické
Už první nálev provoňuje celý prostor. Vracím se tak zpět v čase, kdy jsem se procházel jednou rozkvetlou voňavou jihoasijskou botanickou zahradou. Ale nebojte. Tento čaj nevoní tak intenzivně jako třeba některé jasmínáče. Vůně i následná chuť je tak akorát, žádná parfumerka.
Thajská exotika – vůně vonokvětky
Po prvním doušku Ten Thousands Miles Scented Tea cítím, jak mnou prostupuje thajská exotika, mysl ožívá účinkem teinu za přičinění osmanthových kvítků. V tuzemsku se této rostlině říkí Vonokvětka cesmínolistá, po latinsku Osmanthus heterophyllus.
Vícenálevová příprava tohoto čaje čajomilci nabízí skvělý požitek. Lehce kořeněná vůně a chuť společně se žlutavou až okrovou barvou utváří dokonalou symfonii. Prostě balada. A to nejsem žádným vyznavačem ovoněných čajů.
Vůně dálek – Deset tisíc mil
Abych ale jen nechválil. Dá se najít také nějaká negace. Třeba ta, že tento čaj ve mně mizí mnohem rychleji, než bych si přál. Nemůžu se nabažit té ojedinělé chuti. A té vůně! Vůně dálek. Název prostě sedí: Deset tisíc mil – Ten Thousands Miles Scented Tea. To prostě musíte zažít.