Voda. Možná si řeknete „jen voda”. Ovšem na přípravu čaje má zásadní vliv. Podívejte se na příklad. Zcela stejný černý (červený) čaj, identický způsob přípravy, stejné množství, teplota, čas, prostě vše. Jen ta voda je jiná. Záměrně jsem fotografii trochu zesvětlil, aby byly rozdíly lépe vidět. Čím se liší?

Vlevo na obrázku – voda z řadu

Voda z vodovodního řadu. Mám doma vodu výtečnou, voda mi z kohoutku teče z pramenů v lesích Českého ráje, není nijak cítit, ani chlórem, ani železem. Na pití perfektní, denně jí vypiju několik litrů.

Na hladině se však po vystydnutí čaje za několik hodin tvoří povlak – zřejmě minerálního charakteru. Čaj je také zakalený. Tato voda má vyšší pH (přes 7), je poměrně tvrdá, což dokazují rovněž usazeniny ve varné konvici.

Vpravo na obrázku – voda z pramene

Voda z Josefova pramene. I ta pochází z lesů Českého ráje. Pramen vyvěrá zpoza pískovcových skal. Je ale výrazně měkčí, než voda z řadu, naměřil jsem cca 8° německých (°dH), rovněž o něco kyselejší pH 6,3.

kulatou chuť, její ladnou měkkost cítím už pouhým ochutnáním. Čaj s touto vodou připravený je jemnější, bez výrazných známek minerálních solí. Jejich absenci dokazuje i čistá průzračná hladina vystydlého čaje.

Čaj je jiskrnější, mnohem průzračnější než levý případ s vodou z řadu.

Ropná skvrna? Železo 

A nyní ukázka, jaké barvy vykresluje výraznější přítomnost železa ve vodě. 

„Duhový čaj“.
„Duhový čaj“.

To je ropná skvrna?“ napsala po zhlédnutí fotky jedna moje čajová přítelkyně. Je totiž trošku proekologicka zaměřená.

Voda není jen voda

Vodě je dobré věnovat pozornost. Nemusí zapáchat zrovna chlórem, sírou či železem, a i přesto se na váš čaj třeba moc nehodí. 

Tip: Zkuste si připravte si ten samý čaj s vodou z více zdrojů, možná si pak řeknete „Jak se tohle dalo vůbec pít?