Bez vody by nebyl život. Ani chutný čaj. Jistě znáte situaci, kdy vám podaný čaj nebyl příliš pitelný – jeho chuť přebil odér chlóru, železa nebo jiné nepříjemné látky. Z jaké vody ale připravit výtečný čaj?

Z různé vody. Záleží na čaji, sezóně, vaší chuti i možnostech. O vodě jsem toho přečetl mnoho, jistě ne ale vše.  Voda je zásadním prvkem pro život, lze na ni pohlížet z několika stránek. Záleží na postoji každého člověka.


V následujících řádcích se pokusím podat můj pohled na vodu.

Abych se ve vodě trochu zorientoval a dokázal si vybrat tu pravou, rozdělil jsem si její selekci podle dvou základních směrů:

  1. Živost, náboj, původ či jiskra vody.
  2. Chemické složení vody a její měřitelné parametry.

Oba pohledy spolu úzce souvisí, doplňují se, navazují na sebe. Ne pro každého jsou ale oba směry hodnocení vody pochopitelné. Konzumně založený člověk více porozumí pohledu druhému, duchovně založený se možná přikloní k tomu prvnímu. Zkusím obojí trochu rozebrat a propojit vědu i duchovno.

Voda z továrny nežije

Stejně jako může mít jiskru víno, má ji i voda. Určitě znáte pojem „křišťálově čistá“. Pokud vám naliji do sklenice vodu z čistého lesního nebo horského pramene a do druhé vodu balenou a upravenou, aniž bych sklenice předem označil, která voda vám více zachutná?

Možná budou chutnat obě stejně. Když je ale identifikuji, zřejmě se přikloníte k té z křišťálově čistého pramene. Ale třeba dáte přednost sterilní balené vodě. To je na volbě každého z nás.

Jin, Jang a čajový duch

Mně více vyhovuje voda z přírodního čistého zdroje než voda prohnaná továrnou, jejíž doprava zatěžuje nejen přírodu. Číňané, obyvatelé pravlasti čaje, jsou při výběru vody mnohem dál.

Vodu hodnotí i podle rovnováhy Jin a Jang. Na to nejsem dost kovaným odborníkem, proto mi osobně postačí, když čistotu vody posoudím svým zdravým rozumem a doposud získanými zkušenostmi.

Pro lehké čaje lehčí voda

Pro lehké zelené, bílé a světlé oolongy volím vodu s menším obsahem minerálů, protože dává větší prostor chuti čaje. Lehké čaje totiž zpravidla více voní, než chutnají. Tato voda navíc stále teče, tvoří koloběh života. Podle Číňanů je to voda Jang.

Pramen Antonínův.
Pramen Antonínův.

Více minerálů pro těžší čaje

Čím více minerálů voda obsahuje, tím více ladí s těžšími čaji – tmavými oolongy, červenými čaji a černými Pu-Erhy. Tyto čaje intenzivněji chutnají, než voní. Více mineralizovaná voda bývá označována jako Jin.

Na destilku zapomeňte

Voda destilovaná a demineralizovaná je zcela nevhodná. Taková voda nemá žádnou podporu pro čajového ducha.

Osobně zatím volím střední cestu – vodu z čistého skalního pramene. Postupně hledám a objevuji další možnosti, jež časem popíšu.

Pojďme na to chemicky – správné pH i °N

Chemické složení a jakost vody plně navazuje na její živost či jiskru. Jiné chemické parametry bude mít voda ze skalního pramene, a jiné čerpaná ze studny uprostřed pole. Voda teče, má svoji cestu. Ta z pole během cesty nabírá mnoho minerálů, proto bude jistě tvrdší, elektricky vodivější.

Degustacím velí ISO

Mezinárodně uznávaná norma ISO 6078:1982 pro hodnocení kvality černého čaje standardizuje potřebné parametry vody: pH mezi 6 a 7 a tvrdost 6 °N (německých stupňů). Voda pro degustaci nesmí obsahovat chlór. Při těchto hodnotách se hodnotí čaje na profesionální úrovni.

Je dobré mít přehled o tom, co vám doma teče z kohoutku. Příliš tvrdá voda zanáší vodovodní potrubí vodním kamenem, ničí varnou konvici, pračku, myčku i napařovací žehličku. Naopak extrémně měkká voda postupně prožírá vodovodní potrubí. Nejlepší je zlatý střed, na čaj ale raději vodu měkčí – ideálně do 10 °N.

Vařit či nevařit?

Chlor vyprchá, pokud necháte vodu na několik hodin odstát, případně ji převaříte. Tím ji i částečně změkčíte. Avšak pozor – milci čaje včetně mě nedoporučují vodu převařovat. Z vody živé se varem stává voda neživá – viz můj pohled 1.

Mrtvá voda z PETky

Mrtvá voda k vám míří i v podobě PET lahví z továrny. Pokud není voda z kohoutku dobrá, máte vždy další možnosti, jak ji upravit, aniž byste se tahali s balíky ze supermarketu. Řešením může být změkčení vody indukční metodou, vodní filtr či filtrační konvice. Je otázkou, co na takovou úpravu řekne čajový duch.

Vyrazte k pramenům

Voda si jistě zaslouží mnohem více pozornosti, než jeden článek. Pokračovat budu někdy příště. Zatím postupně putuji po kraji a hledám vhodný zdroj vody.

Byť je u mě doma tekoucí voda z kohoutku výtečná, pro čaj je příliš tvrdá. To nemusí vadit těžkým čajům typu Pu-Erh. Ale u zelených a lehkých čajů nevyniknou jejich chutě, jsou přebity minerály vody. 

Vyrazte k pramenům, najděte si tu svoji vodu.