Světlý oolong, tedy částečně oxidovaný čaj, někdy nazýván také Ti Kwan Yin, Tie Guanyin nebo Železná bohyně milosrdenství. Do světa putuje z čínské provincie Fu-ťien nebo Fujian. Jedná se o jednu z nejlepších sort oolongů, jež jsou také označovány jako modrozelené či polozelené čaje. Testuji jarní sklizeň roku 2011 z provincie Fujian.
Po nasypání svinutých čajových lístků nahřátou konvičku přiklápím, abych se za pár chvil mohl kochat libou vůní ohřátého čaje. Aroma je přímo opojné, cítím náznak květin, především jasmínu.
První nálev je světlounký, avšak nenechte se zmást. Není to žádný čajíček. Během prvních minut se do výluhu uvolňuje především kofein neboli tein. První nálev tedy rozbystří vaši mysl.
Obsah prvního šálku mizí ve mně. Otevírám konvičku a užívám si pohledu na rozvinuté lístky, v tomto případě spíš listy. Oolongy vyžadují teplejší vodu, než klasické zelené čaje. 90 °C je tak akorát. Myslete na to, že pár stupňů odejme i částečně vychladlá konvička.
Zalévám podruhé. Nálev je silnější, barevnější. Přesto stále světlejší, než například u Ču-čcha – Gunpowderu. Čajová vůně zaplňuje místnost, pochutnávám si na jemném nápoji. Na jazyku mi zůstává jen slabá chuť tříslovin, která mizí s dalším napitím.
Lahodí vyvážená harmonie chutí a vůní. Milcům, jež mají raději intenzivnější čaje, se může Tchie Kuan-jin – Železná bohyně – možná jevit poněkud slabá, méně výrazná. Přiznivci jemnějších tónů ale budou asi jásat.
Čaj Tchie Kuan-jin, chcete-li Tie Guan yin, česky Železná bohyně milosrdenství, mě příjemně překvapil svojí osobitou chutí i vůní. Užijte si ji i vy.