Sencha je chutný japonský zelený čaj. V zemi svého původu patří k nejpopulárnějším čajům. Produkce tohoto čaje tvoří téměř tři čtvrtiny vývozu. Podle období sklizně můžete ochutnat Shinchu, Ichiban-cha i Niban-cha. Avšak ne každá Sencha pochází ze země vycházejícího slunce. Zjistěte, jak chutná Sencha Harukaze.

Chuť je závislá na sezóně sběru a místa původu čajových keřů. Pěstuje se na otevřených plantážích v jižní části Japonska a česači Senchu sbírají strojovým způsobem. Dle tradice nejchutnější čaje Sencha sbírají v první sklizni roku, nazývá se Shincha, neboli nový čaj.

Sběr čaje Sencha od dubna do května

Sezóna sběru probíhá od začátku dubna do konce května. Někdy je Sencha označovaná také jako Ichiban-cha (první sklizeň) nebo Niban-cha (druhá sklizeň). Pro cizinu je pak první sklizeň Senchi značená jako Superior, Extra Fine či First Flush.

Tipsy kvalitní Senchi jsou lesklé, smaragdově zelené, až dva centimetry dlouhé a jejich vůně je podobná vůni čerstvě pokosené trávy. Při výrobě Senchi výrobci používají, na rozdíl od čínských čajů, napařování, a to po dobu 15 –20 sekund, aby zabránili oxidaci listů. Poté lístky válcují a suší. Nakonec je třídí a rozdělují do různých jakostních skupin.

Teplota vody na Senchu určuje chuť

Sencha dává nálev zbarvený do zelena, ideální barva čaje je nazelenalá až zlatá. Chuť Senchi je možné ovlivnit teplotou vody a délkou louhování, stejně jako u ostatních čajů. Ideální teplota louhování je 60–70 °C, bohatě postačí klidně i 50 °C.

Zelený japonský časj Sencha Harukaze v líbivém balení.
Zelený japonský časj Sencha Harukaze v líbivém balení.

Chladnější voda přispívá k sladké lehce travnaté chuti. Při použití vody teplejší se pak čaj stává trpčím. Doba louhování je mezi 3 až 4 minutami. Kvalitní Senchu můžete louhovat alespoň třikrát, přičemž doporučuji začínat s nižší teplotou, kterou postupně při každém dalším nálevu můžete zvyšovat.

V létě osvěží ledová Sencha

Teplou Senchu v Japonsku pijí zejména v chladných měsících roku, naopak v létě ji můžete dostat chlazenou. Na trhu se také někdy objevuje ochucená Sencha, která představuje spíše méně kvalitní čaj , jehož zemí původu nemusí být ani Japonsko.