Ren Shen Wu Long pro vás může být zajímavou volbou, chcete-li zkusit něco tradičně netradičního. Užívání ženšenu a pití čaje má v Číně velkou tradici a jeho mísení je zde známé po staletí. Legendy dokonce praví, že tato kombinace byla tajemstvím krásy císařovny Xishi a údajně i doplňuje energii čchi. Takže s chutí do toho, připravte si lahodný šálek ženšenového čaje.
Jak tento čaj vlastně vypadá a jak se vyrábí? Nejčastěji se podobá maličkým kamínkům. Jedná se o pevně stlačené lístky čajovníku, ženšenového prášku, malého množství čaje Ku Ding a lékořice. Oolong použitý v této směsi je vyšší kvalitativní třídy, středně oxidovaný a mírně pražený.
Probuďte kamínky, propláchněte
Pokud si tuto raritku chcete opravdu vychutnat, pak před prvním louhováním doporučuji „kamínky probudit“ prolitím vodou těsně po varu, a pak už připravovat čaj naostro. Pro první louhování použijte vodu o teplotě 90–95 °C, doba louhování je asi 1–2 minuty.
Jedná se o čaj, který můžete mnohokrát zalít, přičemž doba louhování se s každým zalitím prodlužuje. Pokud vám jeden šálek nestačí a chcete si vychutnat i další, je dobré ponechat lístky pro další zalití v teple – misku s lístky nebo konvičku prostě přikryjte.
Zlatavý nálev s vůní ovoce
Čaj, který takovouto přípravou získáte, bude mít zlatavou barvu a velmi zvláštní chuť připomínající broskve či meruňky s velmi příjemnou vůní. Výluh prý podporuje soustředění a koncentraci.
Čaj zpomaluje stárnutí – věčné mládí?
Dalšími uváděnými pozitivními účinky pro lidský organismus jsou antioxidační účinky, stimulace mozkových buněk, zpomalení stárnutí, snížení hladiny cholesterolu, a je velmi účinný i jako lék proti stresu. Přítomnost ženšenu pak pomáhá obranyschopnosti a tento čaj se pak může stát ideálním společníkem pro období jarních a podzimních plískanic. Pro své účinky je ženšenový čaj velmi oblíbený například v Japonsku.
Otestujte si správnou přípravu
A malý tip na závěr: Jak poznat, že tento zvláštní čaj připravíte dobře? Pokud se po ochutnání čaje napijete stejného množství teplé vody, jako bylo množství ochutnaného čaje, měla by v ústech zůstat i nadále patrná chuť tohoto zajisté zvláštního čaje čaje. Nestane-li se tak, byl čaj připravený ne úplně správně a pak se možná o tento jedinečný zážitek připravíte.