Hrstka svinutých lístků zalita horkou křišťálovou vodou se během pár minut mísí do lahodného nápoje. Jako DNA si s sebou vstříc čajomilcům odnáší z čajové zahrady Ambiok jemný čaj Darjeeling Green Hillton SFTGFOP1 specifickou vůni, chuť, barvu i náboj podhůří Himálaje. Jak voní a chutná?

Během přípravy čaje moji mysl naplňuje pomyšlení na mistrnou práci sběračů lístků a tipů, jejich pečlivé třídění i následný proces zpracování čaje. Jak šetrné muselo kdysi být sušení čajových lístků a jejich expedice napříč kontinenty?

První přivonění přináší závan horských strání, první doušek světle zeleně-žluto-zlatavého moku se rozplývá na jazyku. Zanechává po sobě jen jemný a příjemně natrpklý pocit.

Zní to asi jako klišé, avšak po prvním napití skoro cítím svěžest zelených čajovníkových strání Darjeelingu. Polknutí posílá vyváženou směsici teinu, tříslovin a dalších látek do nitra mého těla.

Povzbuzující nápoj z indických strání k životu probouzí mnoho generací lidí celého světa už stovky a tisíce let. Lahodnou spokojenost přináší i mně.

Čaj Darjeeling Green Hillton SFTGFOP1 – svěžest zelených strání podhůří Himálaje.
Čaj Darjeeling Green Hillton SFTGFOP1 – svěžest zelených strání podhůří Himálaje.

Po opakovaném mini rituálu můj požitek uzavírá pohled do prázdné čajové konvice, na dně poseté rozvinutými lístky, nad nimiž se vznáší jemná vůně broskve.

Tento čaj pochází z čajové zahrady Ambiok v nadmořské výšce 600–1170 m n. m. Hillton je sorta z vyšších poloh této plantáže.