Hrstka svinutých lístků zalita horkou křišťálovou vodou se během pár minut mísí do lahodného nápoje. Jako DNA si s sebou vstříc čajomilcům odnáší z čajové zahrady Ambiok jemný čaj Darjeeling Green Hillton SFTGFOP1 specifickou vůni, chuť, barvu i náboj podhůří Himálaje. Jak voní a chutná?
Během přípravy čaje moji mysl naplňuje pomyšlení na mistrnou práci sběračů lístků a tipů, jejich pečlivé třídění i následný proces zpracování čaje. Jak šetrné muselo kdysi být sušení čajových lístků a jejich expedice napříč kontinenty?
První přivonění přináší závan horských strání, první doušek světle zeleně-žluto-zlatavého moku se rozplývá na jazyku. Zanechává po sobě jen jemný a příjemně natrpklý pocit.
Zní to asi jako klišé, avšak po prvním napití skoro cítím svěžest zelených čajovníkových strání Darjeelingu. Polknutí posílá vyváženou směsici teinu, tříslovin a dalších látek do nitra mého těla.
Povzbuzující nápoj z indických strání k životu probouzí mnoho generací lidí celého světa už stovky a tisíce let. Lahodnou spokojenost přináší i mně.
Po opakovaném mini rituálu můj požitek uzavírá pohled do prázdné čajové konvice, na dně poseté rozvinutými lístky, nad nimiž se vznáší jemná vůně broskve.
Tento čaj pochází z čajové zahrady Ambiok v nadmořské výšce 600–1170 m n. m. Hillton je sorta z vyšších poloh této plantáže.