18 budoucích čajových hostitelů, v budoucnosti možná 18 milců čaje. 23. února se společně s čajovým mistrem Jaromírem Horákem potkáváme v podkroví Divadla Kampa v Praze, abychom se společně ponořili do tajů čaje – nápoje s tisíci let historie. 

Hned po vodě nejoblíbenější drink světa. Hasí žízeň, v horku ochlazuje, v zimě zahřívá, rozjasňuje mysl a uklidňuje zároveň. Léčí tělo i duši.


Tea, tee či čcha?

Tee, čcha, čaj – co národ, to jiné pojmenování. Jiná příprava, jiný obřad, jiné přísady, jiná čajová kultura. Čaj si od doby, kdy podle legendy, okolo roku 2700 před naším letopočtem, prý spadlo z rostliny čajovníku pár lístků do vařící se vody v kotlíku léčitele Šen-nunga, získal přízeň miliard lidí celé naší planety.

Připravené čajové nádobí.
Připravené čajové nádobí.

Vraťme se nyní nad dunící divadlo – do oné podkrovní čajové místnosti Čajové školy Čajomír. Vydají se po vstřebání úvodní lekce účastníci na svoji čajovou cestu? Uvidíme příště.

Bingggg

Binggggggg. Lehký úder do korejského bohatě zdobeného gongu zahájil chvíle pohody a osvěty.

Poté, co se Jaromír Horák všem představuje, odkrýváme svůj důvod návštěvy Domácí přípravy čaje Speciál i my – sedící kolem. Většina zúčastněných byla vyslána za vůní čaje svým dárcem. Jaromír by dokázal povídat o čaji dlouhé hodiny, dny, snad i týdny či měsíce nebo roky.

Nalévání čaje z gaiwanu.
Nalévání čaje z gaiwanu.

Vybavila se mi slova „…nespěcháš, pozoruješ v klidu své okolí, nasáváš všechny vjemy okolo, prohlížíš si hory zahalené v převalující se mlze..,“ na něž jsem narazil v jedné čajové knížce.

Cvak! Začíná praxe

Zhruba hodinu úvodní teorie přerušuje cvaknutí rychlovarné konvice. Několik tlačítek s nápisi Green, Oolong, Black a dalšími ji identifikuje jako speciální čajovku. To už všichni vědí, jak se čaje dělí – hledisek je mnoho. Ať svým původem, způsobem zpracování i mnoha jinými odlišnostmi.

Čajomír Jaromír Horák.
Čajomír Jaromír Horák.

Přichází praktická část. Místností se ozývají dunivé zvuky otevírajících se čajových dóz. Střelný prach! Ano, anglicky pojmenovaný Gunpowder skutečně tak vypadá.

Pokud budete v čajovně a obsluha vám nabídne Ču-čcha, nedivte se. Stále ten samý čaj, jen mnoho názvů. Zelená klasika má svůj původ například v čínské oblasti Če-ťiang. Dbejte na to, aby zelený čaj pocházel maximálně ze sklizně v předchozím roce. Jinak to prostě nemusí být ono.

Ohřejte gaiwan

Pojďme na to. Nejdříve nahřát konvičku neboli čung či gaiwan. Trošku exoticky znějící pojmy si vysvětlíme někdy příště. Prostě si nahřejeme vhodnou nádobku, z níž pak čaj podáváme. Co čaj, to správná teplota. U zeleného je ideální něco okolo 85 °C. Avšak pozor, své stupně si vezme konvička i šálky. Konvička je nahřátá, horkou vodu nalijeme do šálku či šálků. Silnější stěna udrží déle teplo. Povídání o čajovém nádobí – to je na celou knihu.

Šálky si vezmou teplo

Mezitím, co ohříváme šálky, do prázdné, ale horké konvičky nasypeme Perlový čaj – střelný prach, Gunpowder. Stručné pravidlo praví – aby čaj zakryl dno. Ale není to přesné, najděte si svůj poměr. Přiklopíme víčkem. Za pár minut sejmeme víčko a přičichneme opojné vůni. Nádhera! Jeden z nejlepších okamžiků podávání čaje.

Krásné barvy a vůně čerstvého čaje.
Krásné barvy a vůně čerstvého čaje.

Pozor na vyprchání tepla, stále horká voda z nahřátých šálků nyní putuje zpět do konvičky. Dejme tomu, že jsme začínali na 95 °C, nyní jsme zhruba na těch 85 až 80 °C. To pro zelený čaj stačí. Na první výluh si počkáme zhruba minutu. Ano, kvalitní čaj můžete louhovat vícekrát, některé speciály i 10×!

Napijte se už

Váš nápoj je hotov. Nalijte čaj z konvičky do šálků. Všechen. Zcela všechen. V konvičce musí zůstat jen rozvinuté lístky, aby nedocházelo k dalšímu procesu výluhu. Podejte šálky hostům, pak sobě.

Svinuté a rozvinuté čajové lístky.
Svinuté a rozvinuté čajové lístky.

Přivoňte, užijte si první doušek a slastné pocity skvělého nápoje. Jakmile se dostatečně pokocháte a zlatavo-zelený čaj skončí ve vašem hrdle, pokračujte dalším nálevem. A dalším a dalším… Každý se ale připravuje jinak – jiný čas. Chcete-li se dozvědět více, ptejte se nebo navštivte Čajovou školu Čajomír osobně. Stojí to za to. Gonggggg končí dvouhodinovku.

Korejská makča

Krátká pauza, po praktické ukázce vchází mistr Jaromír v tradičním oděvu, aby účastníkům ukázal korejský čajový obřad s práškovým čajem makča, v Japonsku známém jako mačča.

Gonggggg. Harmonie dokonale sladěných pohybů mistra čaje. Úžasné! Každý může ochutnat s péčí připravený osvěžující zelenavý nápoj.

Účastníci přípravy čaje Speciál.
Účastníci přípravy čaje Speciál.

Co na to, že se ze spodní části divadla ozývají zvuky didgeridoo. Alespoň to symbolizuje spojení kultur, spojení kontinentů, spojení lidí. Prostě klid a pohoda. Závěrečný lehký úder gongu končí skvělý čtvrteční večerní čas Čajomírovy Čajové školy.

Oddejte se vůním a libým chutím čaje také, zastavte se, zabrzděte, užívejte života.