Voda – zásadní faktor přípravy čaje

400-caj-rozdily-IMG 6953-MaKVoda. Možná si řeknete "jen voda". Ovšem na přípravu čaje má zásadní vliv. Podívejte se na příklad.

Zcela stejný černý (červený) čaj, identický způsob přípravy, stejné množství, teplota, čas, prostě vše. Jen ta voda je jiná.

Záměrně jsem fotografii trochu zesvětlil, abyste lépe viděli rozdíly. Čím se liší?

 


 

Vlevo – voda z řadu

Voda z vodovodního řadu. Mám vodu výtečnou, voda mi z kohoutku teče z pramenů v lesích Českého ráje, není nijak cítit, ani chlórem, ani železem. Na pití perfektní, denně jí vypiju několik litrů.

Na hladině se však po vystydnutí čaje za několik hodin tvoří povlak – zřejmě minerálního charakteru. Čaj je také zakalený. Tato voda má vyšší pH (přes 7), je poměrně tvrdá, což dokazují rovněž usazeniny ve varné konvici.

Vpravo – voda z pramene

Voda z Josefova pramene. I ona pochází z lesů Českého ráje. Pramen vyvěrá zpoza pískovcových skal. Je ale výrazně měkčí, než voda z řadu, naměřil jsem cca 8° německých (°dH), i o něco kyselejší pH 6,3.

Má kulatou chuť, její ladnou měkkost cítím už pouhým ochutnáním. Čaj s touto vodou připravený je jemnější, bez výrazných známek minerálních solí. Jejich absenci dokazuje i čistá průzračná hladina vystydlého čaje.

Čaj je jiskrnější, mnohem průzračnější než levý případ s vodou z řadu.

Tip: Když na horní fotku kliknete, zvětší se.

Ropná skvrna? Železo 

400-Duhovy-caj-DSCN2675-MaKA nyní ukázka, jaké barvy vykresluje výraznější přítomnost železa ve vodě.

"To je ropná skvrna?" napsala po zhlédnutí fotky jedna čajová přítelkyně. Je totiž trošku proekologicka zaměřena.

Voda není jen voda!

Věnujte vodě pozornost. Nemusí zapáchat zrovna chlórem, sírou či železem, a i přesto se na váš čaj třeba moc nehodí.

Připravte si ten samý čaj s vodou z více zdrojů, možná vás rozdíly přimějí ke zvolání „Jak jsem to jen mohl(a) pít?

Na zdraví!

Čajomilec MaK.