Čajový obřad II – praktický nácvik

400 Cajomir skola Praha Cajovy obrad II 08032012 IMG 2795 MKČajová škola Čajomír, to není jen teorie. Důležitá je praxe. I proto se jeden z předmětů první třídy nazývá Čajový obřad.

Jeho druhou část – praktické nacvičování – studenti školy čaje absolvovali ve čtvrtek 8. března 2012.

V čem vlastně takový čajový obřad spočívá? Nahlédněte do tajů čajového obřadu.

Pokud se nerozhodnete pro precizní japonský nebo korejský, zjistíte, že je to i zábava.


320 Cajomir skola Praha Cajovy obrad II 08032012 IMG 2730 MKV tlumeně osvětlené místnosti sedí šestice studentů, mistr čaje Jaromír Horák a jeho dcera, rovněž příznivkyně čajové kultury. V první části výuky čajového obřadu se studenti naučili především teorii. Dnes je na řadě praktický nácvik. Každý se tak dostane do role hostitele i hosta.

Seiza jen pro otrlé?

Východně asijský styl sezení může být pro neznalého poněkud nepohodlným. Jde však o zvyk. Seiza, z japonštiny v překladu správný způsob sezení, je tradiční japonský posed. Nohy máte složeny pod sebou, sedíte vzpřímeně, s rovnou páteří. Mezi oběma koleny a chodidly vzniká pomyslný trojúhelník a tím i stabilní základna sedacího svalstva.

320 Cajomir skola Praha Cajovy obrad II 08032012 IMG 2733 MK

„Sice vám možná za čas zdřevění nohy, ale to je normální,“ říká s úsměvem mistr čaje Jaromír a pokračuje: „během pár minut po vstaní se zase rozchodíte.“

Gong, obřad začíná

Celý čajový obřad začíná jemným gongem. Ten jakoby vyhání uspěchaný čas a v čajové místnosti nastává poklidná atmosféra. Vůně čaje, pohody, relaxace a přátelských úsměvů. Hostitel úklonem zdraví své hosty, ti mu zdvořilostní pozdrav opětují. Pohledem také do očí vnitřně pozdraví všechny zúčastněné a do ruk bere své náčiní.

Připravte si vše předem

Aby nemusel hostitel nikam odbíhat, je dobré se na obřad připravit. Důležitá je především horká voda, pár šálků, konvička či zhong, lopatka na čaj nebo lžička, a samozřejmě chutný čaj.

320 Cajomir skola Praha Cajovy obrad II 08032012 IMG 2739 MK

Hodí se také ubrousek na utírání i nádoba na již použitý, několika nálevy opotřebovaný, čaj. Pokud je k dispozici čajové moře, gong či další náčiní, je to jedině dobře. Avšak výtečné chvíle pohody lze strávit i bez nich, nebo je možné zmíněné potřeby něčím nahradit.

Voda základ života

Hosté také jistě ocení dostatek čisté pitné vody ke svému osvěžení. Čaj totiž dehydruje tělo.

Krokem číslo jedna je kontrola čistého stavu nádobí a náčiní. Pak už hostitel do ruky bere nádobu s horkou vodou. O jaké teplotě, zde zmiňovat nebudu, taktéž doba výluhu je u různých čajů odlišná. Horká voda nejprve poslouží k nahřátí čajové konvičky. Nezapomeňte ji po nalití horké vody přiklopit víčkem, aby neunikalo teplo.

320 Cajomir skola Praha Cajovy obrad II 08032012 IMG 2765 MK

Opojná vůně nahřátého čaje

Zhruba po minutě přelijte horkou vodu z konvičky do připravených šálků. Každá konvice má jiný objem, tedy naplní jiný počet šálků. Záleží samozřejmě i na jejich objemu. Mezitím, co se šálky nahřívají, vsypte do prázdné nahřáté konvičky dostatek čaje.

Lepší je volit více čaje a kratší dobu výluhu, než méně čaje a delší výluh mdlé chuti. Množství čaje záleží na jeho typu. Obecné pravidlo zní – aby čaj pokryl dno konvičky. Experimentujte a nalezněte si svůj poměr. Konvičku se suchým čajem opět přiklopte a nechte uvolnit jeho aroma. Pár umných lehkých potřesů a vyčkejte. Opět stačí zhruba minuta. Jak na to, vám poradí v čajové škole.

Nyní přichází jeden z nejlepších okamžiků obřadu. Přivoňte si k čaji v konvičce, nabídněte i hostům. Rozličné vůně horkem rozvinutého čaje jsou úžasné.

Hlídejte teplotu

Šálky máte nahřáty, horkou vodu nalijte zpět do konvičky. Tento postup je ideální u čaje bílého, zeleného, možná také oolongu. U černého či červeného už by mohla být teplota vody příliš nízká. Pak raději vodu z šálků vylijte a čaj v konvici zalijte novou horkou vodou.

320 Cajomir skola Praha Cajovy obrad II 08032012 IMG 2787 MK

Správný hostitel spolupracuje s utěrkou, konvičkou během luhování krouží, aby se čajové lístky pěkně rozvinuly. První výluh trvá 30 vteřin až minutu - podle typu čaje. Hotový čajový výluh nalijte do šálků. Lépe střídavě, na dně konvičky je výluh silnější. V konvičce nesmí zůstat žádná voda, aby se lístky dále neluhovaly.

Prostor na konverzaci

S pohledem do očí a úsměvem podejte šálky hostům. Mohou si jej odebírat i sami, sedí-li k vám blíže. Nyní je prostor na konverzaci, bavte se s hosty. Třeba vám na oplátku pochválí výtečný čaj nebo nové čajové nádobí.


320 Cajomir skola Praha Cajovy obrad II 08032012 IMG 2800 MKÚklid patří k obřaduPo vypití šálku vám jej vrátí, slušnost je poděkovat. A celý postup se opakuje. Jen už není třeba nahřívat konvičku nebo šálky. Každý čaj je jinak vydatný, každý snese jiný počet nálevů. Vyzkoušejte si svůj postup, experimentujte s množstvím čaje, teplotou vody a počtem výluhů.

Před ukončením obřadu vás čeká vysypání využitého čaje do odpadové nádoby a vyčištění náčiní. Budete jej tak mít na příště připraveno. I to k čajovému obřadu patří. Tak, jak obřad začal, rovněž končí. Slušným úklonem, pozdravem a třeba gongem.

Studujte čaj, buďte v pohodě

Uvedený postup je pouze velice hrubým popisem, nezmiňuji podrobnosti a správné pohyby. Ty vás naučí v čajové škole. Navíc, záleží jen na vás, jak si svůj čajový obřad přizpůsobíte. Důležité je, abyste se cítili příjemně a pohodlně vy, i vaši hosté.

Chcete-li se dozvědět více, navštivte Čajomírovu čajovou školu a vzdělávejte se. Pronikněte do tajů čaje – nápoje s více než tisíciletou historií.

Užijte si svůj čajový obřad, pozvěte přátele. Pijte lahodný mok a šiřte čajovou kulturu.

S přáním lahodného šálku Čajomilec MaK.