Ren Shen Wu Long (Ginseng Oolong) – ženšenová raritka pro zvědavé

400 renshen zensen kaminkyRen Shen Wu Long může být zajímavou volbou pro všechny, kteří chtějí zkusit něco opravdu tradičně netradičního.

Vždyť užívání ženšenu a pití čaje má v Číně velkou tradici a jeho mísení je zde známo po staletí.

Legendy dokonce praví, že tato kombinace byla tajemstvím krásy císařovny Xishi a údajně i doplňuje energii čchi.

Takže s chutí do toho, připravte si lahodný šálek ženšenového čaje!

Jak tento čaj vlastně vypadá a jak se vyrábí? Nejčastěji se podobá maličkým kamínkům. Jedná se o pevně stlačené lístky čajovníku, ženšenového prášku, malého množství čaje Ku Ding a lékořice. Oolong použitý v této směsi je vyšší kvalitativní třídy, středně oxidovaný a mírně pražený.

Probuďte kamínky, propláchněte

Pokud si tuto raritku chceme opravdu vychutnat, pak před prvním louhováním doporučuji „kamínky probudit“ prolitím vodou těsně po varu a pak již připravovat čaj naostro - pro první louhování využít vodu o teplotě 90-95°C, doba louhování je asi 1-2 minuty.

Jedná se o čaj, který můžete mnohokrát zalít, přičemž doba louhování se s každým zalitím prodlužuje. Pokud vám jeden šálek nestačí a chcete si vychutnat i další, doporučuji ponechat lístky pro další zalití v teple – misku s lístky nebo konvičku prostě přikrýt.

400 RenShenWuLong nalevZlatavý nálev s vůní ovoce

Čaj, který takovouto přípravou získáte, bude mít zlatavou barvu a velmi zvláštní chuť připomínající broskve či meruňky s velmi příjemnou vůní. Výluh podporuje soustředění a koncentraci.

Čaj zpomaluje stárnutí - věčné mládí?

Dalšími pozitivními účinky pro lidský organismus jsou antioxidační účinky, stimulace mozkových buněk, zpomalení stárnutí, snížení hladiny cholesterolu, a je velmi účinný i jako lék proti stresu. Přítomnost ženšenu pak pomáhá obranyschopnosti a tento čaj se pak může stát ideálním společníkem pro období jarních a podzimních plískanic. Pro tyto své účinky je ženšenový čaj velmi oblíbený například v Japonsku.

Otestujte si správnou přípravu

A maličký tip na závěr – jak poznat, že jsme tento zvláštní čaj připravili dobře? Pokud se po ochutnání tohoto čaje napijeme stejného množství teplé vody, jako bylo množství ochutnaného čaje, musí nám v ústech zůstat i nadále patrná chuť tohoto zajisté zvláštního čajového společníka. Pokud se tak nestane, byl čaj připraven nesprávně a my jsme o tento v pravdě jedinečný zážitek byli připraveni.

Hančí