Sencha – svěží japonská klasika

Sencha Harukaze.Sencha je chutný japonský zelený čaj. V zemi svého původu patří k jedněm z nejpopulárnějších čajů.

Produkce tohoto čaje tvoří téměř tři čtvrtiny vývozu.

Podle období sklizně se můžete ochutnat Shinchu či Ichiban-cha i Niban-cha.

Avšak ne každá Sencha pochází ze země vycházejícího slunce.

Podívejme se blíže, jak chutná Sencha Harukaze.


Chuť je závislá na sezóně sběru a místa původu čajových keřů. Pěstuje se na otevřených plantážích v jižní části Japonska a česači Senchu sbírají strojovým způsobem. Dle tradice je nejchutnější Sencha sbírána v první sklizni roku a nazývá se Shincha, neboli nový čaj.

Sencha Harukaze v líbivém balení.Od dubna do května

Sezóna sběru probíhá od začátku dubna do konce května. Někdy je Sencha označována také jako Ichiban-cha (první sklizeň) nebo Niban-cha (druhá sklizeň). Pro cizinu je pak první sklizeň Senchi označována jako Superior, Extra Fine či First Flush. 

Tipsy kvalitní Senchi jsou lesklé, smaragdově zelené, až dva centimetry dlouhé a jejich vůně je podobná vůni čerstvě pokosené trávy. Při výrobě Senchi je použito, na rozdíl od čínských čajů, napařování, a to po dobu 15 - 20 sekund, aby se zabránilo oxidaci listů. Poté výrobci lístky válcují a suší. Nakonec je třídí a rozdělují do různých jakostních skupin. 

Teplota vody určuje chuť

Sencha poskytuje nálev zbarvený do zelena, ideální barva čaje je nazelenalá až zlatá. Chuť Senchi je možné ovlivnit teplotou vody a délkou louhování, stejně jako u ostatních čajů. Ideální teplota louhování je 60 – 70 °C, bohatě postačí klidně i 50 °C.

Chladnější voda přispívá k sladké lehce travnaté chuti, při použití vody teplejší se pak čaj stává trpčím. Doba louhování je mezi třemi až čtyřmi minutami. Kvalitní Senchu je možné louhovat alespoň třikrát, přičemž doporučuji začínat s nižší teplotou, kterou postupně při každém dalším nálevu můžeme zvyšovat. 

V létě osvěží ledová Sencha

Teplá Sencha se v Japonsku pije zejména v chladných měsících roku, naopak v létě je podávána chlazená. Na trhu se také někdy může objevit ochucená Sencha, která představuje spíše méně kvalitní čaj , jehož zemí původu nemusí být ani Japonsko.

Hančí