Pu-Erh či Pchu-Er – závan hniloby

400 Pu_Erh_Yunnan_IMG_1726_MKS prvním závanem jsem duší i tělem transportován na začátek staré čajové stezky z Yunnanu (též Jün-nanu) do Lhasy.

Každý ze čtyř tisíc kilometrů cesty koní, každičký déšť, sněhová vánice a teplý sluneční svit, to vše opakováno během půlročního putování karavany, se na osobitém charakteru čaje Pu-Erh jistě podepíše.  


Nedělám si však iluze, že se v mém šálku z pálené hlíny nachází zrovna čaj, jenž slisován do koláčů putoval z teplého jihu až do tibetských klášterů. Nevadí, možná se mi jednou poštěstí vypít si doušek hnědého blaženého nápoje, který skutečně urazil dlouhou trasu staré čajové stezky.

Byť jsem zatím Pu-Erhovým pololaikem, horký závan zemité chuti z lístků letitých čajovníků na mě dýchá svým původem a způsobem zpracování - speciální fermentací až pomalým zahníváním, sušením a opakováním celého procesu i několikrát.

Kdysi jsem tento zvláštní čaj nemohl ani cítit, dnes se těším na další degustovaný model a pokračování slov o zajímavém nahnilém čaji. Pu-Erh má prý blahodárné zdravotní účinky, ale o tom zase někdy jindy.

Na zdraví!

Čajomilec MaK.